Lymfedrainage

Befit Alken Limburg GROEPSPRAKTIJK VOOR KINESITHERAPIE, MANUELE THERAPIE EN OSTEOPATHIE lymfedrainage
Het lymfestelsel

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht (80%) dat zich in en rond alle lichaamscellen, bloedbanen, weefsels,… bevindt.

Het lymfestelsel is een heel netwerk van lymfebanen en lymfeklieren en speelt hierbij een belangrijke rol als drainagesysteem; het zorgt enerzijds voor het vervoer van vocht, eiwitten en andere elementen en anderzijds fungeert het ook als afweermechanisme van ons lichaam (verwijderen van afvalstoffen en bacteriën).

Lymfedrainage

Lymfedrainage wordt als behandeling toegepast bij lymfoedeem. Men spreekt van lymfoedeem als er een opstapeling van al dan niet zichtbaar vocht ontstaat doordat het lymfestelsel onvoldoende functioneert. Om dit overtollige vocht te evacueren past men lymfedrainage toe. Dit is een zachte massagevorm waarbij men een spiraalvormige druk uitoefent op de lymfebanen en -klieren en is toepasbaar op het hele lichaam. 

Het is gericht op het stimuleren van het lymfestelsel met als doel: verbeteren van vochtdoorstroming, verminderen van vochtophoping, immuniteit verhogen, stress verlagen en het optimaliseren van het hormonale stelsel.

Lymfedrainage kan toegepast worden bij aangeboren of verworven oedeem (bv chirurgische verwijdering van klieren owv oncologische redenen)) alsook bij lipoedeem. Het kan verlichting bieden bij klachten zoals tintelingen, zwaar gevoel, bewegingsbeperking, pijn in gewrichten of spieren, hoofdpijn, …

Er zijn verschillende methoden om lymfedrainage toe te passen. Wij werken volgens de methode van Leduc.

Bereid je voor op een lymfredrainage

Vragen of een afspraak maken?

Dan kan je ons gemakkelijk een contactbericht sturen via het contactformulier. Een mailtje sturen of even bellen kan natuurlijk ook. 


Scroll to Top